Sunday, November 15, 2009

EPISOD 23 - PENGORBANAN SEORANG BAPA

Salam hormat..
Sedikit cebisan kisah kehidupan..
Pengorbanan seorang bapa..
Pada suatu hari, si bapa bangun di awal pagi. Siapkan diri untuk ke bandar berjumpa dengan anak kesayangannya untuk menghantar keperluan anaknya yang kini melanjutkan pelajaran di menara gading di ibu kota. Perjalanan mengambil masa selama 4 jam. Sanggup meredah hujan dan panas demi menghantar keperluan si anak..berhimpit-himpit bersama lautan manusia menaiki pengangkutan awam. .
Apabila sampai di pintu menara gading si anak..si bapa menghubungi si anak akan ketibaannya. lalu si anak lantas mencari bapanya yang baru tiba. Alhamdulillah, mereka diberi kesempatan untuk berjumpa dan melepaskan rindu maing-masing. Si anak sedih melihat si bapa yang memutih rambutnya tercungap-cungap kepenatan kerna perjalanan untuk sampai ke bumi ilmu itu sahaja menelan berjam-jam lamanya. Lalu si anak, bertanyakan kepada si ayah perihal makan tengahari..si ayah dengan lambat berkata bahawa "ayah belum makan lagi nak..terlupa pulak sebab nak cepat sampai di sini'...lihat! pengorbanan si ayah...
Pantas, si anak mengajak ayahnya makan di kafe tempatnya menginap. Sambil berbual-bual sehingga usai makan, si ayah berehat dan membersihkan diri. Tepat jam 4.30 petang, si anak memutuskan untuk meminta tolong rakannya untuk menghantar dirinya dan bapanya menaiki pengangkutan awam untuk ke perhentian bas. Menghantar pulang si ayah.Maka, kedua-dua beranak tersebut sama-sama ke ibu kota..Sehinggalah si bapa selamat menaiki bas untuk pulang ke kampung halaman kembali..Si anak dari jauh melambai dan menangis dalam hati kerana terharu dengan penat lelah dan usaha si ayah yang sanggup berulang alik atau balik hari dari utara ke selatan dan kembali dari selatan ke utara dalam hanya tempoh 24 jam..
Si anak terus memanjatkan kesyukuran kepada Ilahi dan memohon supaya kesemua ahli keluarganya yang sentiasa menyayanginya dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan bahagia di dunia dan akhirat. Si anak seorang yang mahal air matanya..tetapi jika melibatkan keluarga tercinta, murah benar air matanya..
Pengajaran: Ibu atau bapa kita masing-masing sanggup melakukan apa sahaja tanpa menyatakan apa yang mereka rasa...demi anak-anak anugerah Ilahi. Oleh itu, sebagai seorang anak, jangan sekali-kali kita meninggikan suara, merungut atau menyakiti mereka..sesungguhnya tanpa mereka siapalah kita!!!

No comments:

Post a Comment